Składak Mk2
- Model: Golf Mk2 CL -> GT
- Rok produkcji: 1991
- Pojemność: 1600ccm -> 2000ccm
- Moc: ? -> ?
- Silnik: PN -> ABF
- Wyposażenie:
- El. szyby
- El. lusterko
- Grzane lusterko
- El. fotele
- Pneumatyczny centralny zamek
- Wspomagań kierownicy, abesów i klimy brak
- Car Audio:
- Na desce ori beta
- W schowku radio Alpine UTE-92BT
- Głośniki w drzwiach i desce Morel Maximo 51/4''
- Głośniki w parapetach Crunch Definition DSX462
- Subwoofer Kicx ICQ300BA
- Ronal Turbo
- Opony:
- Dunlop SP Sport Maxx 195/50/15
- Gwint AP
- Belka tył od GT
- Stabilizator przód od GT
- Rozpórki przód i tył
- Przód wentylowane od GT -> 280mm od G60
- Tył bęben -> tarcze od GT
( Mam dużo części od Mk2 GT bo w międzyczasie trafiły się dwa w całości do pocięcia)
- Opis zwnątrz:
Samochód to polift, którego zmieniłem tak że wygląda jak przedlift, z wersji CL na GT. Kolor lakieru ori tak jak wyechał z fabryki lecz został ponownie wymalowany na zewnątrz jak i w środku (kabina, komora silnika), dużą robotę robią czarne naklejki do okoła auta z wesji GT/GTI/GTD. Z przodu wszystkie lampy żółte, postojówki w kierunkach. Dużo by wymieniać co bylo robione niektóre rzeczy widać na pierwszy rzut oka, ale są też moje małe mniej widoczne zmiany np. brak emblematów w błotnikach, anteny.
- Opis wnętrza:
Było:
Jest:
- RECARO pół skóra, pół czerwona krata, psy trzy punktowe SPARCO ( fotele na boki trzymają super ale przy hamowaniu trzeba się jakoś utrzymać w fotelu )
- Kanapa tył z Jetty ( podłokietnik i cupholder )
- Boczki odwzorowane ze zdjęć z google na ori skórę
- Podłokietnik akcesoryjny Kamei z Golfa mk3
- Kierownica Raid
- Miękka deska
- Zegary, pająk MFA, przyciski na desce wszystko zrobione na przedlift
- Cała góra czarna jak to w GT
Chyba wszytko co się dało ori jest elektryczne.
- Historia:
Samochód posiadam od września 2013 roku, moje pierwsze auto ( jeszcze przed prawkiem ). Kupione w celu nauczenia się budowy działania samochodów czyli ogólnie nauki co i jak. Miało nie być zrobione aż tak jak jest, nawet silnik miał być nie wyciągany ale wyszło jak wyszło. Rozebrany do gołej budy i zrobione wszystko od nowa. Nowe części jak nie nowe to regenerowane, malowane itp. żeby wszytko się błyszczało i było nowe lub jak nowe. Na początku robione tak jak wyjechało z fabryki, ale plany się zmieniają no i wyszły modyfikacje. Do tego stopnia że auto miało szyberdach ( nie ori ), którego się pozbyłem. Silnik także rozebrany do gołego bloku i odbudowany od początku.
- Plany:
Nie chciałem zmieniać silnika ale trafił się zdrowy ABF i żal było nie wziąć całego auta w dobrych pieniądzach więc swap. Może uda się zrobić więcej mocy niż seryjny ABF ale to zobaczymy. Narazie jest rozebrany do gołego bloku i zbieram się żeby złożyć. Termin u tapicera umówiony na czerwiec 2017. Samochód robiony w niektóre soboty i po nocach także idzie to bardzo powoli ale cały czas do przodu.
-Dzień po zakupie w trakcie rozbiórki:
-Podczas prac blacharsko/lakierniczo/elektrycznych:
Przy elektryce było trochę roboty, bo oryginalnie miał tylko regulację wysokości świateł. Do tego doszło jeszcze kompletna przeróbka z polifta na przedlifta czyli zegary manetki, przycisk awaryjnych.
Jeśli chodzi o rdzę to nie było dużo problemów bo dwie dziurki w podłodze przekątnej 3cm i wspawać nową dolną część pasa tylnego. Gorzej z moimi wymysłami typu zmiana poszycia dachu, zaspawanie dziur pod listwy i emblematy w błotnikach itp.
-Obecny silnik przed,w trakcie i po pracach:
-ABF w trakcie rozbiórki:
-Zbieranie części:
Ogólnie silnik w całkiem dobrym stanie ale co ciekawe części w aucie lubiły się dziurawić:
-Buda po lakierowaniu, przed uzbrojeniem:
Komora przed dla porównania:
-Buda częściowo złożona:
-Elementy zawieszenia:
-Dawcy 2x Golf Mk2 GT 1988r. i 1990r. Golf Mk3 GTI 16v:
Jeden z nich skończył tak:
- Szybkie przygotowania na Herculesa 2017:
Trzeba było założyć wycieraczki, wnętrze na szybko, i naprawić hamulce z tyłu bo śruba od jarzma się poluzowała i zniszczyło gwint ( ciężko było wyciągnąć ). Naklejanie reszty naklejek i założenie emblematów na tył ( kupienie i założenie zajęło mi około 3 lata pewnie nadal nie byłyby założone gdyby nie @8_-Misiek-_8 )